Dania kuchni włoskiej – 4 sprawdzone przepisy

Wegetariańska Lasagne (lazania)

Nadzienie
• cebula czerwona 5 szt
• oberżyny 3
• cukinie 4 małe
• papryka mix 5 szt
• bazylia
• pomidory z puszki bez skórek 1 szt
• ostra papryka 1 łyżeczka
• słodka papryka 1 łyżka
• czosnek 2 zaki
• sól
• pieprz
• sos beszamelowy
• ser żółty utarty

Warstwa Ciasta
• makaron lasagne 1 op

Przygotowujemy nadzienie. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki a ćwiartki jeszcze raz na pól. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z czosnkiem i przełożyć do większego naczynia. Cukinie pokroić w grube plasterki, paprykę i oberżyny w dużą kostkę, i powtarzamy czynność z tym ze upewnijmy się iż cukinia będzie dobrze usmażona gdyż w sosie zajmuje jej to bardzo długo. Kiedy wszystko w garnku dosypujemy posiekaną bazylię, sól pieprz, słodką paprykę oraz ostrą paprykę. Dodajemy dużą puszkę posiekanych pomidorów bez skórek (można zastąpić świeżymi pomidorami obranymi ze skórek z dodatkiem soku pomidorowego i koncentratu). W żaroodpornym naczyniu kładziemy cienka warstwę beszamelu na dno, na nią lasagne i nadzienie. Teraz lasagne i w miejscach łączenia makaronu użyć beszamelu, nadzienie i tak aż do wykończenia składników. warstwa górna to lasagne i
beszamel. Przykryć folia aluminiowa i piec ok 1 godziny w 180’C. Jeżeli używamy makaronu zrobionego w domu proponuje go obgotować i piec tylko przez 15 min. Z makaronem ze sklepu jest lepiej nie obgotowywać, sam się upiecze a sos nada mu miękkości. Kiedy jest gotowe – wystudzić i podzielić na porcje. Pojedyncze porcje posypać serem.

Zapiekane Risotto z tuńczykiem

• ryż 2 saszetki
• pomidory w puszce bez skórki 1 puszka
• cebula 1 sztuka
• bulion z ziołami i oliwą 1 szklanka
• czosnek 2 ząbki
• cukinia 1 sztuka mała
• oliwa z oliwek
• tuńczyk w oleju 2 puszki
• bazylia oregano tymianek

Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni na oliwie podsmażamy cebule, następnie do cebuli dodajemy suchy nie ugotowany ryż i czosnek, smażymy około 3 minut mieszając, dodajemy pokrojona cukinie, smażymy 3 minuty, dodajemy pomidory, bulion, zioła i tuńczyka. Dobrze mieszamy. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) na 25 minut. Na koniec można posypać startym serem

Kuchnia włoska

Zapiekanka włoska z mięsem

• makaron 0,7 kg
• margaryna 40 g
• marchew 1 szt
• pietruszka 1 szt
• seler 50 g
• por 50 g
• cebula 200 g
• smalec 100 g
• koncentrat pomidorowy 150 g
• ser żółty 400 g
• papryka mielona
• sól pieprz
• bułka tarta do formy

Mięso zalać małą ilością wody, posolić i ugotować, wywar przecedzić. Cebulę pokroić w plastry i usmażyć na tłuszczu. Mięso wraz z cebulą zemleć w maszynce. Warzywa pokroić w paski, dodać do wywaru i udusić. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, dodać margarynę wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Na dno położyć warstwę makaronu, dodać mięso, warzywa, koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz, przykryć warstwą makaronu i polać resztą tłuszczu, na wierzchu posypać startym serem. Blachę wstawić do gorącego piekarnika i zapiec.

Zupa cebulowa po włosku

• duża cebula 4 szt
• czerstwa kajzerka 1 szt
• żółty pikantny ser 10 dkg
• śmietana 1/2 szklanka
• sól 1 szczypta
• pieprz 1 szczypta
• bulion drobiowy 1i1/2 L
• kostka rosołowa bulion cielęcy 1 szt
• suszone oregano 1 szczypta

Cebulę pokroić w półplasterki, kajzerkę pokruszyć i wraz z cebulą włożyć do garnka z bulionem. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową, pieprz, oregano i sól. Na każdym talerzu ułożyć porcję śmietany, rozetrzeć ją niewielką ilością zupy, dopełnić zupą i posypać startym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.

Smacznego!