Jak robić kawę w kawiarce?

Home Ciekawostki Jak robić kawę w kawiarce?
Jak robić kawę w kawiarce?

Kawiarka, makietka, kupres, moka, kafeteria – jest to znane na całym świecie, niewielkie urządzenie, które służy do parzenia kawy. Charakteryzuje się ciśnieniowym systemem. Czajniczek ten został wynaleziony przez Włocha, Alfonsa Bialettiego w roku 1933. Firma Bialetti działa z powodzeniem do dziś. Łatwo jest rozpoznać jej produkty – Bialetti był niekiedy nazywany po prostu ‘’wąsatym człowieczkiem’’ i to jego uśmiechnięta miniatura widnieje na większości kawiarek z tej firmy.

Kawiarka ciśnieniowa i jej kształt, mają swój urok, przez co nadal ogromna ilość osób decyduje się na jej zakup. Kawa z kawiarki jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza.
Parzenie kawy w kawiarce wiąże się z uzyskaniem naturalnego smaku. Ciśnieniowy czajniczek może mieć różne kształty. Najbardziej znanym i klasycznym, jest pierwowzór kawiarki, którego kształt jest kanciasty.

Budowa kawiarki

Najczęściej, możemy spotkać kawiarki wykonane z różnych stopów stali. Prototyp kawiarki został wykonany w całości z aluminium. Czajniczek ten składa się z:

  • Podstawy ze specjalnym gwintem i zaworem bezpieczeństwa,
  • Sitka, w którym umieszcza się kawę,
  • Uszczelki (najczęściej wykonanej z gumy lub z silikonu),
  • Wnętrza posiadającego pokrywkę z uchwytem,
  • Lejka, służącego do nasypywania kawy,
  • Rączki.

Warto wiedzieć, że rączki oraz uchwyty, są wykonywane z tworzyw sztucznych, by uniemożliwić poparzenie się podczas użytkowania kawiarki. Stopy metali są przystosowane do konkretnego rodzaju kuchenek. Dzięki nowym technologiom, kawiarki mogą być także używane na kuchenkach indukcyjnych.

Jeśli chodzi o wielkość czajniczków ciśnieniowych, określa się ją specjalną numeracją – od 1 do 10. Nierzadko możemy się natknąć na większe kawiarki. Numery odpowiadają ilości kaw, jakie można zaparzyć za jednym razem. Możliwe jest więc właściwe dopasowanie kawiarki do naszych potrzeb.

rodzaje kawiarek
Piękne i eleganckie kawiarki to nie tylko sposób na aromatyczną kawę ale również element wystroju kuchni

Jak poprawnie używać kawiarki?

Najważniejszym kryterium przy samym wyborze kawiarki, jest tworzywo, z jakiego została ona wykonana. Niezwykle ważnym jest fakt, że kawiarki aluminiowej absolutnie nie można używać na kuchence indukcyjnej. Indukcja jest dziś stosowana przez ogromną ilość wielbicieli kawy i nie tylko. Dlatego, jeśli posiadamy kuchenkę indukcyjną, odpowiednim wyborem dla nas będzie kawiarka wykonana ze stali nierdzewnej. Warto też dodać, iż najmniejsze kawiarki (1, 2) mogą nie zadziałać, ze względu na zbyt małą wielkość.

Aby poprawnie użyć kawiarki, trzeba nalać zimnej wody do podstawy kawiarki. Trzeba pamiętać o tym, że nie należy przekraczać pewnej wysokości – gwint (potocznie nazywany śrubką), jest umieszczany w górnej części podstawy. Należy więc nalać wody tak, by nie zasłoniła ona śrubki.

Co do sypania kawy – jak wiadomo, kawę zmieloną umieszczamy w sitku. Nie wolno jej uklepywać. Kawą należy zapełnić całe sitko. Ilość kawy bowiem odpowiada ilości wody w podstawie. Przestrzegając zasad dotyczących odpowiedniej ilości kawy i wody, będziemy mogli liczyć na smaczny i aromatyczny napój.

Każda kawiarka posiada w zestawie uszczelki, które jak wiadomo, z biegiem czasu zużywają się. Trzeba więc regularnie obserwować, w jakim stanie jest uszczelka. W momencie, gdy uszczelka stanie się twardsza, poszarpana lub zyska białą warstwę – należy ją wymienić. Uszczelki są produkowane do każdego rodzaju kawiarek. Można je zakupić w salonie, w którym kupiliśmy samą kawiarkę.

Warto także dodać, iż sitko od kawiarki również się zużywa. Sitko również można zakupić do każdego rozmiaru i rodzaju kawiarki. Najlepiej jest wybierać kawiarki ze stali nierdzewnej – tworzywo to bowiem jest bardzo trwałe. Jeżeli natomiast cenimy sobie oryginalny kształt kawiarki, warto zdecydować się na tę wykonaną z aluminium, pod warunkiem jednak, że nie posiadamy kuchenki indukcyjnej.

Każda kawiarka jest zawsze oznaczona – informacje widniejące na opakowaniach lub na spodzie podstawy czajniczka, mogą nam powiedzieć, na jakich rodzajach kuchenek będziemy mogli ją używać. Odpowiednie dbanie o kawiarkę jest równie istotne – zalecane jest mycie ręczne, po każdym użyciu. Dodatkowo, po dokładnym umyciu kawiarki, należy ją osuszyć. Przy kawiarce z aluminium, osuszanie wszystkich elementów kawiarki jest szczególnie istotne – dzięki tej procedurze unikniemy utleniania aluminium, co mogłoby wywołać korozję i negatywnie wpłynąć na wygląd kawiarki.