Próbowałeś już czekolady z haszem?

Próbowałeś już czekolady z haszem?

Marihuana w czekoladzie jest dodatkiem, który często wpływa na naszą decyzję o kupieniu konkretnego rodzaju czekolady. Konopie indyjskie zawdzięczają swoją popularność między innymi składnikowi, który powoduje efekt haju – mowa o tetrahydrocannabidolu, czyli THC.

Niestety, wielu z nas zapomina o pozostałych składnikach konopi, a jeszcze większa ilość ludzi nie ma pojęcia o walorach zdrowotnych rośliny. Konopie indyjskie – znane bardziej jako marihuana – to roślina, w której występuje wiele składników, jednak wyróżnia się 2 podstawowe składniki:

  • THC – tetrahydrocannabidol,
  • CBD – cannabiniol.

Różnice między CBD a THC

Obie substancje nie wykazują wielu różnic w aspekcie chemicznym. Mają one podobny wzór, ciężar cząsteczkowy, jednak ich działanie jest zupełnie inne. Dlaczego zazwyczaj porównuje się akurat CBD i THC? – Dlatego, że obie te substancje charakteryzują się największym stężeniem w konopiach. Pozostałe składniki często są pomijane ze względu na ich niewielką zawartość w roślinie.

Podstawowe różnice, jakie już dawno zaobserwowano międy głównymi składnikami marihuany, to przede wszystkim ich spektrum działania. Obie substancje od lat są poddawane intensywnym i zróżnicowanym badaniom na całym świecie. Za wszelkie negatywne skutki związane z regularnym przyjmowaniem marihuany odpowiada THC – tetrahydrocannabidiol. Palenie popularnych jointów z zawartością konopi indyjskich powoduje początkowo stan euforii i rozluźnienia, jednak długotrwałe stosowanie THC przekłada się na sferę fizyczną i psychiczną człowieka. Skutkami ubocznymi marihuany są:

  • stany lękowe,
  • negatywny wpływ na sferę psychiczną,
  • zaczerwienienie oczu,
  • nadmierny głód i łaknienie (popularna gastrofaza),
  • uzależnienie.

To między innymi ze względu na szkodliwe działanie THC, marihuana wciąż jest zakazana w wielu krajach.

czekolada z marihuaną
Czekolada z haszem: https://www.pleaf.pl/pl/p/Czekolada-mleczna-MaryJuana-80g/171

Wpływ CBD na organizm

Działanie cannabiniolu zdecydowanie różni się od wpływu THC na organizm. Wielokrotnie udowodniono, iż CBD wykazuje właściwości prozdrowotne, przez co na przestrzeni ostatnich lat znacznie zwiększyła się ilość leków, kosmetyków i produktów spożywczych zawierających CBD. Ta składowa nie powoduje uzależnienia, nie wywołuje popularnego efektu haju, a jej długotrwałe stosowanie nie powoduje szkodliwych efektów ubocznych.

Cannabiniol wykazuje działanie rakotwórcze, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyutleniające. Warto wiedzieć, że CBD – w przeciwieństwie do THC – pozytywnie oddziaływuje na sferę psychiczną człowieka.

Dlaczego warto jeść czekoladę z CBD?

Nasiona marihuany lub olej konopny, który dodawany jest do produktów spożywczych, urozmaicają skład produktu nie tylko swoją nazwą. Czekolada, ciastka, herbata lub kawa i inne produkty zawierające marihuanę, są całkowicie legalne i bezpieczne. Dzięki stale rosnącej popularności tych produktów, możemy je dostać również w Polsce. Marihuana medyczna w czekoladzie poprawia smak i wpływa pozytywnie na nasz organizm. Warto więc znać podstawowe różnice pomiędzy składowymi konopi indyjskich i nie skupiać się na najbardziej znanym składniku THC.

Zwiększona świadomość ludzi na temat medycznej marihuany pozwala wykorzystywać produkty z olejem konopnym i poprawiać wygląd swoich włosów, skóry i ogólny stan zdrowia.