Każdy rodzaj produktów spożywczych może być przetrzymywany w naszej kuchni jedynie przez pewien czas. Przechowywanie żywności pomaga utrzymać długą świeżość. Poza tym, w każdej kuchni znajduje się duża ilość przypraw, różne rodzaje makaronów i pieczywa. Wszystkie produkty danego rodzaju powinny być przechowywane razem, by łatwiej było nam je odszukać. W zależności od rodzaju żywności, musimy zaopatrzyć się w konkretne wielkości i ilości pojemników.
5 zasad przechowywania żywności
Zasada #1 – rozsądna segregacja
To podstawa. Nie każdy produkt spożywczy można przechowywać dłużej niż dzień. Warto więc wiedzieć, co szybko się zmarnuje, a co można włożyć np. do lodówki. Z tego względu, na samym początku należy dokonać podziału między wszystkimi produktami, które aktualnie posiadamy w lodówce, spiżarni, w szafkach i zamrażarce.
Zasada #2 – rodzaj żywności
Wiadomym jest, że konkretne produkty umieścimy w różnych miejscach. Inaczej będziemy przechowywać mięso, a inaczej płatki zbożowe. Suche produkty przetrzymuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, by nie dostawała się do nich wilgoć. Warzywa i owoce mogą leżeć luzem zarówno w lodówce, jak i na blacie. Mięso należy odseparować od reszty produktów, tak jak sery i jogurty. Warto również dodać, że dżemy, konfitury i inne przetwory można trzymać w spiżarni, aż do pierwszego otwarcia. Po spożyciu dżemu, należy go umieścić w lodówce.
Zasada #3 – miejsce, w którym przechowujemy żywność
Lodówka, zamrażarka, szafki i blat, to miejsca, w których przechowujemy różne rodzaje żywności. W lodówce należy umieścić nabiał, owoce i warzywa, świeże dania i soki, jajka oraz przetwory. Do zamrażarki należy dać dania ugotowane, które nie zostały spożyte – w lodówce mogą leżeć najwyżej 2 dni, a w zamrażarce do paru tygodni. W szafkach i na blatach w pojemnikach można przechowywać suche produkty, takie jak makarony, płatki i przyprawy. Na blacie bez obaw możemy przechowywać większość owoców i warzyw.
Zasada #4 – termin ważności
Jest niezwykle istotny w przypadku każdej grupy produktów spożywczych. Najbardziej naturalne produkty, takie jak pieczywo, może być przechowywane przed kilka dni w chlebaku. Owoce i warzywa mogą leżeć około tygodnia (zarówno w lodówce, jak i w spiżarni czy na blacie). Warto jednak przestrzegać dat na każdym opakowaniu. Produkty ugotowane i przyrządzone jednego dnia, mogą teoretycznie być przechowywane w lodówce do trzech dni. Warto jednak pamiętać, że jeśli w daniach tych śmietana, mięso czy surówka, należy spożyć danie tego samego dnia.
Zasada #5 – czas przechowywania
Każdy typ żywności musi być przechowywany w dłuższych lub krótszych odstępach czasu. Dodatkowo, mięso, tłuszcze czy warzywa wymagają konkretnej temperatury, by się nie zepsuć czy żeby nie stracić swoich walorów. Produkty nabiałowe nie mogą zostać umieszczone w zamrażarce, w przeciwieństwie do owoców morza i chleba, które przechowuje się do kilku miesięcy. Mięso z kolei może być przechowywane w lodówce 2 tygodnie, jeśli jest wcześniej umyte i osuszone. Mniejsze porcje mięsa, które zamknięte są w torebce foliowej, można trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Próżniowe przechowywanie żywności
W momencie, gdy wprowadzimy w życie powyższe zasady, będziemy mogli bez obaw przygotowywać dania z pozostałych owoców, warzyw czy makaronu. Bezpieczne przechowywanie żywności pozwoli nam zachować zdrową dietę, zaoszczędzić pieniądze i miejsce w kuchni. Poprzez umieszczenie konkretnych typów żywności, ułatwimy sobie także odszukiwanie konkretnych produktów.